torsdag 21 februari 2019

Ekonomi

När en ekonom är gift med en civlingenjör lämnas inget rörande ekonomi åt slumpen.
Faktum är att John och jag älskar våra budgetar och vår uppföljning. Sedan vi gifte oss har vi valt att ha delad ekonomi, för oss innebär det att alla inkomster kommer till ett gemensamt konto som vi båda har kort kopplat till. Sedan får vi båda en lika stor del av inkomsterna överförda till våra "privata" konton som vi kan handla vad vi vill för, tex golfmedlemskap eller en hundkurs utan att behöva belasta den andra. Vi tycker det har fungerat superbra. Vartefter de gemensamma utgifterna har ökat med åren med hus och barn så har vi fått krympa våra "egna" pengar men det känns naturligt. På så vis spelar det heller ingen roll om den ena har sämre inkomst i samband med längre föräldraledighet osv utan det blir alltid rättvist.

Varje månad för vi "kassabok" dvs att vi går igenom samtliga transaktioner på våra gemensamma konton och listar dem i en excelfil jag byggt. Vi har valt att kategorisera utgifterna enligt nedan. I två år har vi hållit på och föjt upp på denna detaljnivån och det är roligt att se exakt var pengarna tar vägen. Som man ser så hade vi ju två riktigt tunga månader i september och oktober 2018 när vi betalade vår tillbyggnad på huset.  Det hade vi såklart räknat med och planerat för så det kom inte som en överraskning men grafen ser lite twistad ut.



Men ibland dyker det upp oplanerade eller oförklarliga (?) utgifter. Som förra månaden, i januari så la vi 7600 spänn på mat! KATASTROF. Vi brukar snitta runt 5500-6000 kr per månad vilket också är mycket på en familj med ett barn (men då ingår allt som man kan köpa på Maxi tex schampo, hundgodis, förut var det blöjor till Saga etc).  Visst hade man kunnat banta den budgeten om man vill men 7500 kr på en månad är ju oacceptabelt. 15 gånger hade vi varit på en mataffär i januari. Både jag och John var helt eniga om att så kan vi inte ha det så nu i februari har vi hållt stenhårt på max en handling i veckan. Nu är vi nästan sådär så att vi kan sura lite om den ena tar för många brödskivor till frukost för då räcker det inte till nästa handling. Lite överdrivet kanske men det är rätt roligt att vässa sig lite. Utemat bör tilläggas, är endast när vi äter ute tillsammans, luncher på stan får man betala själv från sitt eget konto om man inte vill ha matlåda. 

Vi för även in våra inkomster och gör en balansräkning varje månad så vi vet vad vi sparar. Förstås amorterar vi på huslånet och själva sparandet sköter John i månadsplaceringar i fonder etc, där har jag inte lika bra koll. Vi sparar till Saga också, hennes pengar har John lyckats träffa in jättebra och de har vuxit bäst av alla.  

Detta år ska vi fokusera på att spara mer. Nu har vi haft ett tungt år bakom oss med utbyggnad och nu 1 mars kommer det ytterligare en stor planerad utgift som jag får presentera senare. Lilla J kommer förstås också att kosta men inte på långa vägar så mycket som första barnet gjorde då hon får ärva det mesta, men blöjor och sånt tillkommer ju igen. Så i övrigt är det sparande som gäller. Vi får se hur vi kan maxa, kanske får försöka banta den där matbudgeten ännu mer ändå. Då är det Johns Brämhults-juice och mina färska blåbär som ryker först.. 

Jag har redan börjat för min egen del (förstås har jag en likadan månadsuppföljning för mina "egna" pengar men där blir kategorierna lite annorlunda) och ska försöka minimera kategorierna kläder och skönhet som har en tendens att dra iväg. Hund är inte heller gratis kan jag tala om. Men hon är förstås värd varenda krona (även om jag nu har infört köpstopp på koppel och sånt som jag har i överflöd).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar